about

In a ground floor unit of the conserved art deco estate Tiong Bahru, this project was designed to balance daylight and privacy while harmonising old and new. Each window becomes an aperture whose transparency is fine-tuned via both the angle of the pivot screens and the alignment of its two layers

In a ground floor unit of the conserved art deco estate Tiong Bahru, this project was designed to balance daylight and privacy while harmonising old and new.

The brief asked for these four large windows facing the public walkway to allow maximum daylight into the apartment while giving users control over privacy. In response, we designed four pairs of intricate pivot screens behind custom sash windows.

Each window becomes an aperture whose transparency is fine-tuned via both the angle of the pivot screens and the alignment of its two layers. The brass colored screens filter daylight and wash the dining room in a warm glow, highlighting the golden brown aggregates of the terrazzo flooring and the existing red brick wall. Omar Khan Rugs created a bespoke rug with the palette of the dining room, skillfully harmonizing and anchoring the space.

The screen pattern with its lace-like lightness is inspired by existing diamond-shaped iron grilles and lace window coverings commonly seen in the estate in the older days. Each screen is double layered, creating a moiré effect and an internal glow through the apertures. A sliding mechanism translates horizontal control to vertical action of the moving screen for tuning of aperture size. The warm brass-washed daylight contrasts with the cool green of the lush green wall installed inside an existing light well.

The bar (and occasional kitchen) anchors its presence firmly in the form of a solid brass block, ageing gracefully and topped with light goldish marble. Echos of the dining room can be seen through the use of brass, rattan and the diamond-patterned frame. A distressed brick wall at the end of the apartment bookends the linear space, drawing attention to the generous aperture at the rear courtyard, made possible by concealed sliding doors. A contemporary “mechanical wall” of concealed curtains, pull-down guest bed, disappearing TV, and hidden bathroom contrasts with the nostalgic brick wall.

The rich palette of another rug by Omar Khan Rugs picks up the many colors of the apartment and unifies the space. The bathrooms echo the palette of the bar, with the solid brass cladding on cabinet doors ageing charmingly in the humid environment.

 

 

Each screen is made of two identical aluminium sheets laser cut into a diamond pattern inspired by

Exploration of apertures – 4 windows facing public corridor, twin pivot screens, lightwell, rear courtyard, and even the bottle rack above the bar.

March 2017
Close Menu