about

Having been living in a dark messy apartment, the family of 5 wanted a bright clean new home. We wanted to give this family an open and seamless family space bathed in natural light and filled with family interaction.

Having been living in a dark messy apartment, the family of 5 wanted a bright clean new home. We wanted to give this family an open and seamless family space bathed in natural light and filled with family interaction.

To achieve a light-filled open space at the first storey of the maisonette, we gutted out all the rooms, redistributed them along the perimeter, and finished the surfaces with a lightly coloured palette and mirrored walls, to keep the precious daylight within. In the centre of the space sits a continuous table, kitchen island and breakfast counter, anchoring the daily life of the family around it, within the light filled family space.

Functionality was not compromised: glass sliding partitions allow the option of enclosing the kitchen, while maintaining brightness and visual connectivity.

For a design concept based on lightness and openness, the existing reinforced concrete staircase proved to be challenging. We overcame it by keeping its form minimal, painting it white to match the ceiling and walls, and using frameless glass for the parapet. More importantly, we extended the console cabinetry right under the stairs, letting the seemingly precarious suspension of the staircase express the lightness of the structure.

At the upper level, we deliberately placed the study areas of the master bedroom and children’s room directly opposite each other, across the stairwell, and used full height glass at these walls. This allows both studies to be bathed in natural light, while increasing interaction across the rooms. The staircase also feels bigger and brighter.

June 2017
Close Menu